
Ho faran amb un acte a la Sala Aurora, aquest divendres, en el qual projectaran el documental "Sueños Colectivos" de Marco Potyomkin i Manuel Gómez

CNT/AIT Fraga organitza un acte públic per a celebrar el 19 de juliol. En l'acte, que se celebrarà aquest divendres a les 20.00 hores a la Sala Aurora –C/ San Quintín, núm. 9 (passatge) de Fraga–, es projectarà el documental "Sueños Colectivos", dirigit per Marco Potyomkin i Manuel Gómez en 2011.
"Des del mateix començament de la Guerra civil, al juliol de 1936, en molts pobles de l'Espanya republicana i en la gran majoria de l'Alt Aragó, dones i homes del camp van col·lectivitzar la terra i van posar fi a l'explotació de l'home per l'home. Van abolir els diners, implantant l'intercanvi de productes, van articular un repartiment igualitari segons les necessitats de cadascun, van atendre qüestions socials que fins llavors havien estat oblidades durant segles...", es llegeix en la sinopsis de "Sueños Colectivos".
19 de juliol, dia de la Revolució Social
Als mesos que van seguir a la sublevació franquista de juliol de 1936, va tenir lloc a una bona part de la geografia espanyola una revolució social amb un abast sense precedents. Mancava de "avantguarda revolucionària" i en general va ser força espontània. Els seus agents van ser les masses de treballadors agrícoles i urbans que van dur a terme una transformació radical de les condicions socials i econòmiques, que va persistir, amb un èxit notable, fins que va ser esclafada per la força. Noam Chomsky 1968.
Gairebé 90 anys han passat des d'aquell 19 de juliol de 1936, quan milers de treballadores i treballadors van eixir als carrers de ciutats i pobles per a aturar lo cop militar dels generals iniciat dos dies adès a Melilla. La seua determinació va frustrar les intencions criminals d'un exèrcit bregat a les guerres colonials d'Àfrica i recolzat per los règims feixista italià i nazi alemany, i auspiciat per les classes privilegiades, l'oligarquia econòmica, eclesiàstica i la dreta política.
"Volem recordar l'heroica gesta d'aquells dies del mes de juliol de 1936, però també la Revolució Social que el poble treballador protagonitzà a partir d'allavonces. Allò que va passar a l'Espanya d'aquells anys, representa un dels més importants èxits socials de la història recent de la humanitat. A n'aquell breu espai de temps, i en un escenari de conflicte bèl•lic, es van desenvolupar moltes de les formules organitzatives i econòmiques igualitàries, reclamades feia anys des de l'anarcosindicalisme", afirma CNT/AIT Fraga.
"Les institucions de l'Estat van quedar incautades, ajuntaments i governs territorials, estaments armats i el propi exercit, van quedar supeditats a la voluntat popular creant nous organismes revolucionaris, com lo Consell d'Aragó. Es van socialitzar los mitjans de producció, la propietat de la terra es va col•lectivitzar, també les fàbriques i tallers; l'economia va quedar sota control obrer. L'experiència organitzativa, provinent en gran mesura, del Moviment Llibertari, va contribuir a realitzar grans transformacions socials, donant prioritat als exigus serveis de salut, educació i a la cultura", recorda el sindicat.
Per a CNT/AIT Fraga, "lo 19 de juliol simbolitza l'èxit més gran de la classe treballadora al seu afany de conquerir la llibertat i el benestar, que durant un temps va canviar lo curs de la història humana i que només es va truncar per l'acció de la violència i la força de les armes". Per això volen reivindicar "lo llegat d'aquelles dones i homes, per la seus capacitat organitzativa", però també "per la seua consciència; els seus ideals son los nostres, mos ajuden a caminar".
Aquest és el motiu pel qual la CNT/AIT ha mantingut "sempre viva la memòria" i "l'hem compartit, fent-la extensiva a tota la societat". "Perquè és la Historia de la gent senzilla, la d'ahir i la d'avui, la que en la seua feina fique en marxa dia a dia la vida; a l'andami, al taller, al camp, a l'oficina, a mestra, a l'hospital... Eixa història menystinguda o silenciada per l'oficialisme i l'interès partidista", subratllen.
Fuente → arainfo.org
No hay comentarios
Publicar un comentario