Un jutjat investiga el primer atac naval feixista italià sobre Barcelona


NacióDigital: ​Un jutjat investiga el primer atac naval feixista italià sobre Barcelona: El primer atac naval feixista italià sobre Barcelona ja està sota investigació judicial. El jutjat d'instrucció número 28 de la capital catalana, que ja investigava els bombardejos de l'aviació de Mussolini del 1938, ha admès a tràmit la querella que va presentar el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) pel primer bombardeig a la ciutat amb víctimes civils de la Guerra Civil, i que es va fer el 13 de febrer del 1937 des del creuer de l'armada italiana Eugenio de Savoia, segons han avançat l'Ara i Catalunya Ràdio, i ha confirmat l'ICAB a NacióDigital.

Segons l'advocat Jordi Oliveras, que forma part de la comissió sobre memòria històrica del Col·legi d'Advocats, la querella ha viscut un periple fins que ha estat acceptada. La van presentar al jutjat número 28 perquè entenien que "hi ha d'haver connexió" entre l'atac naval i els bombardejos del 1938, però aquest jutjat va entendre inicialment que no n'hi havia, i no l'ha acceptat fins que un altre jutjat de la ciutat, el número 18, va dictar una interlocutòria que demanava acumular les investigacions.

El dilluns passat es van complir 80 anys de l'atac del 1937. L'Eugenio de Savoia va disparar 24 obusos contra Barcelona, i va provocar 18 morts i una vintena de ferits. L'atac anava dirigit contra la fàbrica de motors d'aviació Elizalde de l'Eixample, però un dels obusos va impactar en el Palauet Casades, al carrer Mallorca, i que és seu del Col·legi de l'Advocacia. Per aquest motiu l'ICAB va presentar la querella per delictes de lesa humanitat i danys contra els béns de les poblacions civils.

El jutjat enviarà una comissió rogatòria a Roma perquè les autoritats italianes identifiquin els combatents de l'Eugeni de Savoia i constatin si encara hi ha algú en vida. En paral·lel, i per ordre de l'Audiència de Barcelona, el jutjat ha requerit al Ministeri de Defensa espanyol que confirmi si el pilot italià supervivent localitzat per la justícia espanyola, Luigi Gnecchi, va cobrar una pensió del govern espanyol. Aquest ex-militar va ser localitzat després que fos condecorat recentment per l'exèrcit italià pels seus mèrits durant la Guerra Civil...