VÍDEO: Record multitudinari a les dones reprimides als inicis del Franquisme a TGN
VÍDEO: Record multitudinari a les dones reprimides als inicis del Franquisme a TGN: per Josep Maria Llauradó 28/01/2017 - Amb el puny alçat i els ulls llagrimosos dels organitzadors i les participants ha donat per acabat un record multitudinari a les dones empresonades al convent de les Oblates. Quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda ha iniciat la representació històrica del trasllat de 150 dones de l'antiga presó de Pilats, a la plaça del Rei, fins al convent del carrer del Portal del Carro, commemorant uns fets succeïts el 6 de juny de l'any 1939, quan ja feia cinc mesos de l'entrada de les tropes feixistes a la ciutat de Tarragona i dos mesos de la declaració del final de la guerra civil espanyola.


El Fòrum de Tarragona per la Memòria fa temps que reclama el record a totes aquelles dones que van patir la repressió del règim franquista i investigar quantes dones van ser empresonades en un convent que aquest dissabte, novament, tenia les portes tancades malgrat estar el carrer ple de gent. En les darreres setmanes havien fet una crida per aconseguir aglutinar 150 dones i, entre elles, deu soldats falangistes i el servei d'ordre, en total hi han pres part de manera activa més de dues-centes persones que, sumades al públic que omplia cada carrer del recorregut, podria arribar al miler.

Crits, insults i cops

Les dones que van ser traslladades aquell 1939, preses polítiques arran del cop d'estat feixista, van haver de patir crits, insults i alguns cops en el curt recorregut que uneix els dos punts i que havia de permetre que, a partir de llavors, les carcelleres fossin les monges Oblates. Els mateixos insults, crits i cops, o una representació d'ells, han patit també les 150 dones que s'han prestat voluntàries. Algunes demanaven aigua, tossien o es queixaven pel tracte dels falangistes, i no era per menys: provenien d'una presó superpoblada, la de Pilats, i desconeixien quin seria el seu futur. Per aquest motiu, en diverses ocasions els agents uniformats feien recompte perquè ningú no s'escapés. Les preses responien: «Visca la República!»


Montserrat Duch, historiadora de la URV i exdiputada pel PSC, ha relatat l'horror que van patir les dones empresonades a les Oblates, condemnades a treballs i a la reeducació per ser considerades «dones desviades» per les idees antifeixistes que professaven. L'any 1939 al convent hi ha documentades 611 presoneres, barrejades de delictes polítics i comuns, i catorze criatures, que havien de sobreviure amb mitja ració de menjar al dia i amb tan sols deu minuts d'esbarjo. Dins dels seus murs hi van morir nou dones per les males condicions, mentre que una va ser afusellada a la muntanya de l'Oliva: Elisa Cardona.

Aquest dissabte, doncs, s'ha celebrat un «acte de justícia» que es repetirà cada any i aniran millorant aspectes formals, com els vestits dels falangistes. De moment, però, les dones «ens han fet por», assenyalava Montserrat Duch, per com es posaven en el seu paper. Amb el suport de nombroses entitats i partits polítics (Tarragona en Comú, ICV-EUiA, CUP i ERC), l'acte ha finalitzat amb el cant dels Segadors. No ha faltat, pel context polític actual, el crit «Visca la terra lliure!».